Dvodnevna posjeta BiH / Andrej Plenković danas u Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru

0
50

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a tom prilikom posjetit će Livno, Široki Brijeg i Mostar.

U pratnji predsjednika Vlade RH bit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Plenković će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarat o razvojnim, infrastrukturnim, privrednim i kulturnim projektima koje u Bosni i Hercegovini sufinancira Vlada Republike Hrvatske.

Hrvatski premijer prvo će posjetiti Livno, gdje je u 14 sati planiran sastanak s načelnikom Općine Livno Lukom Čelanom, a nakon toga će visoko izaslanstvo posjetiti Srednju strukovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića.

Plenkovićev dolazak u Široki Brijeg očekuje se oko 16:30 sati. U tom gradu hrvatski će premijer posjetiti Franjevački samostan i obići Franjevačku galeriju, a nakon toga sastat će se s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem. U Mostaru hrvatski će premijer u 18 sati na prigodnoj svečanosti otvoriti narodno kuhinju fra Didaka Buntića, a potom će u 19 sati učestovati na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u povodu obilježavanja stote godišnjice spašavanja hercegovačke djece od gladi i smrti.

Otvaranje narodne  akademije i svečana akademija održat će se na stotu godišnjicu velikog pothvata fra Didaka Buntića koji je iz Hercegovine od 1917. do 1919. na sjever Hrvatske prebacio oko 17 hiljada mališana spasivši ih od gladi i smrti u okviru humanitarne akcije koja je uz hercegovačku obuhvatila i djecu iz Istre, s Kvarnera, iz Dalmacije i Slovenskog primorja.

U srijedu, 6. septembra, Andrej Plenković posjetit će Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u BiH, koji je utemeljen u augustu 2013. kao naučna ustanova, a svoj posjet završit će obilaskom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Izvor: radiosarajevo