Dva požara u brdima između Novog Travnika i Bugojna, šire se velikom brzinom

0
225
Brojne ekipe nastavljaju sa gašenjem požara sa kopna i iz zraka u više turskih gradova. Prema posljednjim informacijama, Turska je stavila pod kontrolu 91 od ukupno 101 šumskog požara koji bjesne širom zemlje. U požarima je dosad smrtno stradalo najmanje šest osoba. ( Süleyman Elçin - Anadolu Agency )

Požar koji se pojavio u nedjelju ujutro na lokalitetu Crni vrhovi između Bugojna i Novog Travnika izmakao je kontroli, a u toku noći došlo je do otvorenog plamena.

Na terenu se nalaze desetine pripadnika šumarije Bugojno i Novi Travnik koji svim raspoložim sredstvima i opremom pokušavaju ugasiti vatru koja se nekontrolisano proširila na veće područje.

Upravnik Šumarije Bugojno Asaf Hadžibegović je kazao da su aktivna dva požara te da su sinoć i jutros na terenu sve raspoložive ekipe koje pokušavaju ugasiti otvoreni plamen na širem lokalitetu područja između Novog Travnika i Bugojna.

“Imamo aktivna dva požara, a sve je više izgledno da su požar izazvali nesavjesni ljudi. Dešava se da ugasimo na jednom dijelu, pomjerimo se dalje nekoliko stotina metara i imamo novi požar. Očigledno je da neko podmeće požare, određeni nesavjesni ljudi, ali o tome ćemo poslije”, kazao je Hadžibegović.

Dodao je da su rano jutros na teren izašle nove ekipe s cisternama i gasterima te da je područje požara pristupačno da se može doći i s vozilima s vodom.

“Za sada nema ugroženih kuća što je najbitnije. Veliku podršku imamo i od Vatrogasne jedinice Bugojno koja nadljudskim naporima s nama gase požare koje mi ne možemo stići lokalizovati”, zaključio je Hadžibegović za Klix.ba.

Prema informacijama mještana najbliži plamen od kuća je udaljen nešto više od dva kilometra, a o svemu je upoznato i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

izvor: klix.ba