Durakovićeva “Kletva” promovisana u Donjem Vakufu

0
177

Knjiga pripovijetki “Kletva” autora Vahida Durakovića iz Bugojna promovisana je večeras u Donjem Vakufu u sklopu „ Dana Ajvatovice 2020.“

Durakovićev prozni prvijenac  ljubiteljima pisane riječi predstavili  promotor Amer Ćolak i sam autor. Moderator je bila Šahza Karahodžić.

„Kletva“ je sastavljena od pet priča  koje su napisane najljepšim, narodnim jezikom i govorom, i podsjećaju na poznate bosanskohercegovčke pisce Selimovića i Andrića.

Sve priče u ovoj knjizi dvostruko su međusobno povezane likovima koji pripadaju istoj familiji Orlović, kao i jednim istim seoskim i urbanim ambijentom bugojanskog kraja.

Durakovićeva „Kletva“, ponirući u mrak historijske zbilje od osmanskog i austrougarskog perioda sve do posljednjeg krvavog rata i tranzicijskog haosa i beznađa, pripovijeda o tragičkom usudu Bosne i njenog naroda.

Sam autor je naglasio kako je “Kletva” njegovo prvo prozno djelo i izazov, nakon što je ranije objavio neke dramske tekstove i filmske scenarije.

Tragični usud Durakovićevih junaka, koji su u stalnom sukobu sa sredinom u kojoj žive postaje „kletva“ koja ih prati, motiv koji povezuje sve priče u ovoj knjizi: prokletstvom su obilježeni mali ljudi koji tragaju za moralnim vrijednostima u svijetu iz kojeg su one neopozivo protjerane.

Vahid Duraković se ovom knjigom potvrđuje kao izvrstan pripovjedač, koji u savremenom bosanskom ruhu oživljava najbolju tradiciju gogoljevske novele.