Duraković: Novi Veležov stadion bit će funkcionalan i prepoznatljiv

0
28
Fudbalski klub Velež nastavlja s uređenjem stadiona Rođeni, a konačni cilj je pretvoriti to sportsko zdanje u stadion po Uefinim standardima na komu će moći igrati i reprezentacija Bosne i Hercegovine.
Inženjer arhitekture i direktor firme “AAA Group” Mostar, koja radi na ovom projektu, Edin Duraković u razgovoru za Fenu kazao je kako su stvoreni uvjeti da se priča oko Veležovog stadiona završi.
– Uključili smo se kako bi ovu priču doveli do kraja, a kako su kompletan klub i cijeli sistem dovedeni u red, tako su i stvoreni uvjeti da to završimo. Već je urađeno 50 posto od našeg planiranog projekta, a s ostalih 50 posto idemo u standardizaciju stadiona, lijepi dizajn, arhitektonsku priču i savršenu funkciju. Stadion i sva mjesta bit će kompletno natkrivena i idemo prema tome da zadovoljimo 4. stupanj Uefine kategorizacije stadiona kako bi i naša reprezentacija tu mogla igrati – kazao je Duraković.
Stadion bi trebao imati kapacitet od oko 8.500 mjesta, a po Durakovićevim riječima, cilj je napraviti projekt koji će biti funkcionalan, ali i prepoznatljiv.
– U tom smislu, odlučili smo se uraditi lučne nosače koji će sajlama nositi polukružne rešetke koje će sam stadion učiniti lakšim, i time smo u prilici izbjeći neki red s dosta stupova koji su bili, da tako kažem, trn u oku najvjernijim navijačima. Mislim da će ovaj stadion biti prepoznatljiv, a kada se pokaže slika stadiona, meni kao projektantu želja je da se odmah zna da je to arena “Rođeni” – istaknuo je Duraković.
izvor: Fena