Dunja Mijatović poziva vlasti BiH da hitno izmjeste migrante iz Vučjaka

0
9
Ističe kako su životni uvjeti u ovom kampu očajni, bez vode za piće i struje te s lošim sanitarnim uvjetima. Kaže da s dolaskom zime situacija može samo pogoršati.

“Kako bi spriječili humanitarnu i javnozdravstvenu krizu, pozivam vlasti BiH da hitno premjeste sve migrante koji se trenutno nalaze u Vučjaku u objekte s odgovarajućim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Kamp Vučjak uopće nije trebao biti otvoren, a sada mora biti zatvoren. Također pozivam vlasti BiH da prihvate svoje odgovornosti za upravljanje migracijama na način koji poštuje ljudska prava te da pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje se već duže vrijeme bave ovim pitanjem”, poručila je Mijatović.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope podsjeća da je prošla gotovo godina i po otkako je poslala pismo vlastima BiH u kojem ih poziva da ne štede napore kako bi poboljšali svoje postupanje s migrantima.

“U to vrijeme je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo oko 300 migranata. Danas se broj kreće između 4.000 i 6.000. Pozivam vlasti BiH da ovo pitanje riješe u uskoj saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama koje djeluju u oblasti migracija. Krajnje je vrijeme da vlasti prema migrantima postupaju ljudski i u skladu sa standardima ljudskih prava”, zaključila je Dunja Mijatović.

Klix