Dugoročna prognoza: Vrijeme u narednim sedmicama

0
155

Objavljena je dugoročna vremenska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a kako piše u saopćenju, u narednim sedmicama očekuju nas padavine u Bosni i Hercegovini.

Oblačno s kišom preovladavat će u Bosni i Hercegovini do kraja radne sedmice. Više padavina očekuje se u Hercegovini, a u Bosni su mogući slabi lokalni pljuskovi. U utorak (06.03.) prognozira se u Hercegovini lokalno i do 40 mm kiše. Snijeg se prognozira na području Krajine i na planinama.

Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od 0 °C do 5°C, a u Hercegovini od 6 °C do 8°C. Maksimalne dnevne temperature imat će vrijednosti između 5°C i 12°C u Bosni, a na jugu zemlje i do 16°C, navode iz FHMZ-a.

Za dana vikenda (10. i 11. 03.) preovladavat će suho i djelimično sunčano vrijeme. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 12 °C i 18°C

Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji se naredne sedmice očekuje nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom. Kiša se prognozira početkom sedmice, a snijeg je moguć pred kraj sedmice (17. i 18.03.) u Krajini i centralnoj Bosni. Temperature zraka bit će u laganom padu a prognozirane minimalne temperature zraka od 16.03. spuštat će se ispod 1°C, saopćeno je.