“Državni lopov” oduševio donjovakufsku publiku

0
122

Donjovakufska je publika s velikim simpatijama dočekala i ispratila glumce zeničkog “Studio teatra” koji su u velikoj sali Doma kulture, na Dan općine Donji Vakuf, izveli hit komediju “Državni lopov”.

Predstava je poklon gradu za rođendan, u nizu kulturnih sadržaja, koje je u Danima općine organizirala JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Osim zeničkog pozorišta, planirane su još tri predstave za donjovakufsku publiku i to : “O nježnosti” – Pozorište lutaka Mostar, “Osjeti teatar” i predstava Teatra Travnik.

„Državni lopov“ Fadila Hadžića koji je nastao davne 1977. godine jedna je od najizvođenijih predstava svih vremena a tekst je i danas je  aktualan zbog novih  državnih lopova  naše svakodnevnice.

Radnja se, naime, vrti oko odnosa zatvorskih cimera, sitnog kriminalca i savjetnika ministra koje će prevariti ista žena, te zatvorskog čuvara.

Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija.

Tri glumca, Nusmir Muharemović,  Irfan Kasumović i Mirza Mušija u niz komičnih situacija nasmijalu su publiku do suza.