3.9 C
Donji Vakuf
Ponedjeljak, Maj 17, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Društvo novinara BiH osudilo hapšenje Nidžare Ahmetašević

Društvo novinara BiH osudilo hapšenje Nidžare Ahmetašević

0
26

Upravni odbor (UO) Društva novinara Bosne i Hercegovine osudio je hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević.

– Smatramo posebno nedopustivim ponašanje i komentare koje su joj prilikom hapšenja uputili policijski službenici u Sarajevu – navodi UO Društva novinara BiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, smatraju da “MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je u ovom slučaju učinjen neki prekršaj, ali i ističu da se “ovakav odnos prema bilo kojem novinaru ili uopće građanima od policijskih službenika nikako ne može tolerisati i opravdati”.

– Tražimo od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da što hitnije provedu istragu, da preispitaju opravdanost lišavanja slobode novinarke Ahmetašević te neprimjereno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju – navodi se u saopćenju.

Društvo novinara BiH još jednom podsjeća na Smjernice za policiju u ophođenju s medijima Misije OSCE-a u BiH, u kojim se jasno naglašava da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.