Društvene mreže uz tuzlansku Ditu

0
61

Javnost na internetu poziva na kupovinu proizvoda ove bh. firme čiji su se radnici izborili za bolje dane.

“Potražite nas na policama… Mi još nemamo novca da se reklamiramo”, prije nekoliko dana kazala je Jasminka Delić, šefica Službe kontrole kvaliteta Fabrike deterdženata Dita iz bosanskohercegovačkog grada Tuzle.

To je dovelo do velikog broja objava na društvenim internetskim mrežama u kojima se promoviraju proizvodi ove kompanije.

Koristi se spot poznate bh. grupe “Dubioza kolektiv”, u kojem se reklamira Dita, pronalaze se stare reklame ili prave nove “iz kućne radinosti”, sve s ciljem pomoći firmi iz bh. grada soli.

Kako podsjećaju tuzlanski mediji, radnici nekadašnjeg privrednog giganta godinama su danonoćno čuvali imovinu fabrike, vjerujući kako će ponovo doći dan kada će pokrenuti svoje pogone, početi proizvodnju i, na kraju, živjeti od svog rada.

“Uspjeli su, trotoar i asfalt ispred zagrade Vlade Tuzlanskog kantona, Skupštine TK-a i pravosudnih institucija zamijenili su radnim mjestima”, navodi tuzlanski.ba.

Iako su u stečaju, 75 radnika Dite uspijeva zaraditi za plate i doprinose, uz to pokrivaju nabavku sirovina i troškove proizvodnje.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                            /Izvor: Al Jazeera/