Dr. Lamija Opardija / Preporuke i savjeti u vezi sa koronavirusom iz Doma zdravlja Donji Vakuf

0
3055

 

Top tema u svim svjetskim medijima jeste pojava koronavirusa. Počelo je sve pred kraj prošle godine, od prvih registriranih slušajeva u Kini, da bi se virus pojavio i u Evropi, pa tako u nama susjednim zemljema, što je bilo i očekivati prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa registrovani su u BiH.

Na području BiH, eniteta i kantona, formirani su Krizni štabovi,a veliki dio posla odgovornosti po pitanju preporuka i savjeta je na Zavodu za javno zdravstvo Federacije.

U SBK, formiran je Krizni štab kojeg sačinjavaju direktori  domova zdravlja sa područja našeg kantona.

Kada se govori o ovoj temi  JU Dom zdravlja Donji Vakuf, kontinuirano postupa u skladu sa smjernicama, Kriznog štaba SBK, ali i po instrukcijama Zavoda za javno zdravstvo SBK i Federalnog ministarstva zdravlja.

S tim u vezi, protekle sedmice organiziran je seminar na temu koronavirusa, kako i na koji način zajednički pristupiti ovom problemu, te kako se domovi zdravlja moraju organizirati i pripremiti za potencijalne slučajeve odnosno pacijente za koje se utvrdi da se radi o koronavirusu. Na ovom seminaru u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije, iz Doma zdravlja Donji Vakuf prisustvovala je dr. Lamija Opardija. Zajedno sa svojim kolegama dr. Lamija je član tima Doma zdravlja Donji Vaku za brigu o koronavirusu.

 

Dr. Lamija Opardija naglasila je da mjesta za paniku nema kada je u pitanju koronavirus i da se prije svega moraju primjenjivati opće mjere prevecije i to : „Često prati ruke vodom i sapunom (najmanje 20 sekundi) ili koristiti sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%);  Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke;  Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama;Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu (razmak od 1m);  Svakodnevno očistiti i dezinficirati površine koje se često dodiruju. Očistiti i dezinficirati površine kupaonice i WC-a barem jednom dnevno“- istakla je dr. Lamija Opardija.

 Kako je na nivou Doma zdravlja Donji Vakuf, formiran tim koji vodi brigu koronavirusu, čiji je član dr. Opardija, navela je šta je uloga  i zadatak ovakvog tima te šta ovaj tim pruža građanima.

 „ Građani koji imaju bilo kakve simptome, a to su klasični simptomi gripe, curenje iz nosa,kihanje i kašljanje, povišena temeperatura. Ukoliko su takve  osobe koji imaju pomenute simptome boravili u kriznim područjima u Italiji ili Kini, ili drugim zemljama, ili da su bili u kontaktu sa osobama koje su došle iz takvih krajeva, potrebno je da se prijave i kontaktiraju Dom zdravlja u našem gradu. Dakle takvim pacijentima se preporučuje  da kontaktiraju Dom zdravlja Donji Vakuf, putem telefona 062/717-134, 030/260-811,  koji će biti u funkciji 24 sata. Na taj način obavjestit će  o tom slučaju, a ljekari Doma zdravlja Donji Vakuf će davati upute šta taj pacijent treba da uradi.“  – naglasila je dr. Lamija Opardija.

Ono što je važno istaći jeste da se preporučuje posebno starijim pacijentima , da bez velike potrebe ne dolaze u Dom zdravlja, da izbjegavaju masovna okupljanja i da u ovom periodu ukoliko je moguće ograniče kontakte sa drugim osobama.

Također, apeluje se na roditelje da bez velike potrebe ne dovode djecu u Dom zdravlja, kao i na sve ostale  građane  da ograniče dolazak i domove zdravlja.

Na kraju, informacija kada je u pitanju testiranje na koronavirus, naša sagovornica je istakla da se niko na vlastiti zahtjev  ne može testirati na koronavirus, nego testiranje pacijenta se vrži prema procjeni i preporuci ljekara i epidemiologa.

Intervju sa dr. Lamijom Opardija, na talasima Radija Donji Vakuf, možete poslušati danas u terminima od 11.00, 13.00 i 16.00 sati.