Dr. Drljević: Zbog opasnog južnoafričkog soja prijeti nam kolaps

0
185

U Bosni i Hercegovini otkriven je jedan od najopasnijih sojeva koronavirusa. U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjoj Luci izolirali su južnoafrički soj.

Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici u Sarajevu, kaže da je veoma zabrinjavajuće to što se jedan od najopasnijih oblika pojavio u našoj zemlji.

– Južnoafrički soj još nije detektiran u Federaciji BiH, ali je njegova pojava u Banjoj Luci alarm da se nešto hitno treba poduzeti, jer će se brzo proširiti. Stigao je u RS, eto ga vrlo brzo i u FBiH. Treba što prije uvesti drastične mjere i spriječiti širenje – kaže Drljević.

  • Drljević: Svi smo na izmaku snaga

    Drljević: Svi smo na izmaku snaga

    FOTO: ARHIV


On smatra da je neophodno potpuno izolirati Banju Luku, ili čak cijelu RS, i na taj način spriječiti da virus cirkulira dalje. To, navodi Drljević, treba uraditi državna vlast, ali ona trenutno samo šuti, kao i krizni štabovi.

– Južnoafrički virus jedan je od najopasnijih i njegovim udruživanjem s britanskim i češkim, s kojima se trenutno borimo, nastat će kolaps u cijeloj državi. Ionako smo svi na izmaku snaga, i zdravstveni radnici i građani. Moje mišljenje je da je jedini spas uvesti “lockdown” u BiH i da se Banja Luka potpuno izolira da bi se spasili ljudski životi – navodi Drljević.

izvor: avaz.ba