Donjovakufski vrtić od sutra ponovo otvoren i spreman za prijem mališana

0
83

Nakon dva mjeseca pauze u radu uzrokovane pandemijom korona virusa vrata JU  Dječiji vrtić Donji Vakuf  otvaraju se sutra, 20. maja za donjovakufske mališane. Ova predškolska ustanova spremna je za rad pod izmjenjenim uslovima. Nakon što su ispoštovane sve preporuke nadležnih, obavljen sanitarni inspekcijski nadzor, izvršena dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostorija od strane Zavoda za javno zdravstvo SBK –a i JU Dom zdravlja Donji Vakuf, te obavljeno testiranje uposlenih na COVID – 19 donjovakufski Dječiji vrtić od srijede, 20. maja počinje sa radom. Svi testovi bili su negativni.

Prema riječima direktorice JU Dječiji vrtić, Hadžije Begović  ova predškolska ustanova  osigurala je sve higijenske standarde za bezbjedan boravak djece, naložene instrukcijama resornog kantonalnog ministarstva. „Na ulazu u objekat vrtića postavljena je dezinfekcijska barijera. U objekat će moći ući samo djeca, a tokom boravka u našoj predškolskoj ustanovi djeca će biti raspoređena u grupe od 10 – 15 djece. Grupe neće dolaziti u međusobni kontakt. Preporuka je da djeca što više borave vani, u dvoristu ustanove, naravno kada vremenski uslovi dozvole. Također, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK-a preporučuju da prednost povratku djece u predškolske ustanove treba dati djeci čija su oba roditelja uposlena ili imaju veću potrebu.“ – ističe direktorica Begović.

Rad u vrtićima bit će organizova tako da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje, kao i pojačana lična higijena i higijena prostorija tokom rada.