Donjovakufski pjesnik Bakir Abdagić poklonio pjesmu Jovanu Divjaku

0
294

General Jovan Divjak jučer je proslavio 79. rođendan. Tim povodom, pjesnik Bakir Abdagić i njegova mala raja iz Donjeg Vakufa napisali su mu pjesmu kojom mu žele čestitati rođendan.

 

Pjesma „Jovanu Divjaku – čovjeku“ nastala je prije više od godinu dana, a Bakira za nju veže jedna zanimljiva anegdota.

-Čuo sam da je u moj Donji Vakuf došao general Jovan i da je s Udruženjem žena na ručku. Nisam mu htio smetati, sjeo sam za stol pored njega i, gledajući tu veličinu od čovjeka napisao sam mu pjesmu. Kasnije smo se i upoznali i od tada je drag gost meni i mojoj porodici – ističe Bakir, a prenosi Dnevi avaz.

Bakir je generalu za rođendan poželio da ga zdravlje još dugo služi, da ostane mlada i zdrava duha jer, kako kaže „malo je ljudi kao što je naš general Jovan Divjak“. To je čovjek koji iskreno voli svoju domovinu, djecu, ljude i pravdu, eto, to je general Jovan Divjak, legenda kojoj želim da još dugo bude s nama.

 

Donjovakufski pjesnik Bakir Abdagić autor je zbirke pjesama „Sve što leti nisu laste“, knjige koja je uvrštena u Antologiju bosanskohercegovačke književnosti za djecu, ali i još nekoliko knjiga za djecu :“Sedam slavnih vitezova“, „Prijateljstvo“, „Zabavna čitanka“ – knjiga o životinjama i „Knjiga koja leti“. Uz poeziju za djecu i mlade, Abdagić piše anagrame, aforizme, humoreske i , ponekad, poeziju za odrasle. Saradnik je više časopisa za kulturu i umjetnost.

 

Jovanu Divjaku – čovjeku

Ko to kaže da hoda gromada

Hoda, hoda sred Saraj'va grada

Ko to reče da se brdo kreće

Kreće, kreće, ko da stati neće

 

Ko to vidje da spomenik ide

Ide, ide, to svi dobro vide

Kakva su to čuda sa nebesa

Ko to sebi spomenik isklesa

 

Jovan Divjak grad je osvojio

Na dlanu mu srce poklonio

A vi znajte pokoljenja mlada

Legenda je među vama sada

 

 

 

izvor: Dnevni avaz