Donjovakufski Dom zdravlja obilježit će 12. maj Svjetski dan medicinskih sestara

0
42

U znak sjećanja na rođenje Florence Nightingale, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu, danas se obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara.

Nightingaleova je smatrala da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu i da se trebaju školovati, pa je inicirala uvođenje profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.U Krimskom ratu polovinom 19. vijeka Nightingaleova je organizovala bolnice pri britanskom ekspedicionom korpusu i znatno je reformisala sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika.Zahvaljujući tome, smrtnost u britanskim poljskim bolnicama smanjena je sa 40 na dva posto.Otvorila je prvu školu za medicinske sestre. Njene učenice su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.Florence Nightingale je rođena 12. maja 1820. godine u Firenci, a umrla je 13. augusta 1910. godine u Londonu.

 

Povodom Svjetskog dana medicinskih sestara, 12 maja , u donjovakufskom Domu zdravlja danas u 13,00 sati, v.d direktorica Rusmira Dr Bašić, organizirat će prijem za medicinske sestre i  medicinske tehničara te  na taj način obilježiti 12. maj Svjetski dan medicinskih sestara.