Donjovakufske hadžije u subotu putuju sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo

0
196

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž odlazi 1.680 hadžija, a planirano je da sve hadžije budu prevezene sa šest aviona saudijske avio-kompanije Vision Private Aviation.

Iako je ranije planirano da letovi budu 8., 9. i 10. augusta, po dva aviona, u dnevnim i noćnim terminima, prva grupa vjernika jučer nije otputovala sa sarajevskog aerodroma jer aviokompanija Vision nije bila u stanju realizovati potpisani ugovor, o čemu je Ured za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obaviješten te u 5,30 sati, objavljeno je na web stranici hadziumra.ba.

Prvi let Turkish Airlinesa s hodočasnicima za Medinu još nije poletio iz Sarajeva i kasni u polasku. Očekivano vrijeme polijetanja je 11:30 sati, za sada, potvrđeno je agencijama s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

S područja Muftijstva travničkog ove godine na hadž odlazi 90 vjernika, a prvi autobus koji vozi na relaciji Jajce – Donji Vakuf – Travnik – Sarajevo, polazi u subotu 11.avgusta, iz Jajca u 06:00 sati, Donjeg Vakufa 06:45, a iz Travnika u 07:30 sati.

Drugi autobus polazi iz Gornjeg Vakufa i kreće se relacijom – Bugojno – Novi Travnik – Vitez – Gavrine kuće – Sarajevo.

Ispred džamije Mehmed bega Stočanina u Gornjem Vakufu, ispraćaj hadžija je u 06:00 sati, Bugojna u 06:30, iz Novog Travnika u 07:15 sati, Viteza u 07:45 te iz Busovače u 08:05 sati.

Hodočasnici iz BiH s Međunarodnog aerodroma Sarajevo putovat će avionima Turkish Airlinesa.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas bi trebala biti realizirana dva leta. Ostali letovi su planirani za petak i subotu.