Donji Vakuf u narednom periodu centar je velikog broja kulturnih, vjerskih, sportskih i edukativnih sadržaja

 

 

U gradovima Srednjobosanskog kantona u periodu od , 14. do 30. juna 2024. bit će u znaku „ 514. Dana Ajvatovice“ . U pomenutom periodu bit će realizovano 29 kulturnih, 9 vjerskih, 9 sportskih, 8 edukativnih i 6 humanitarnih sadržaja.

Dobar dio aktivnosti, uz najavljene promocije, kulturna dešavanja, javne tribine, izložbe te sportske događaje bit će ove godine upriličeno i u Donjem Vakufu.

Svečano otvorenje manifestacije je u petak, od 19:00 – PRUSAC, Musalla, učesnici: Saudin-ef. Lužić, Vokalno-instrumentalni ansambl „Forte“, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese, voditeljica Amina Kahriman-Muhasilović.

 

U utorak, 18. juna 2024. na Trgu Ibrahim-bega Malkoča, od 19 sati naši sugrađani i gosti imat će priliku uživati u „Večeri sevdaha“, a učesnici su Kenan Mačković i „Mustra orkestra“ iz Travnika.

I ove godine naši sugrađani u okviru „ 514. Dana Ajvatovice“, imat će priliku pogledati duodramu „ Derviš i smrt“ sa glumcima Nusmirom Muharemovićem i Danielom Kovačevićem. Predstava je u Domu kulture u Donjem Vakufu u petak, 21. juna 2024. godine od 20.00 sati.

U subotu,22. juna u  Motelu Otoka, održat će se 23. Pojedinačni rejting turnir Tavla saveza BiH u tavli, Ajvatovica KUP 2024, u organizaciji Tavla kluba „ Vatrogasac“ Donji Vakuf.

Jedan od sportskih događaja koji se već tradicionalno održava u sklopu manifestacije „ Dani Ajvatovice“, je Revijalna biciklistička vožnja za sve generacije „ Ajvatovica na dva točka“ Biciklističkog kluba „ Sabahudin Duzić Tetak“. Ista je je u nedjelju, 23. juna od 10.00 sati.

Također, u nedjelju, 23. juna na Platou Ajvatovice Omladinski kamp i  Tribina za mlade, Mladi u domovini, zajednici i porodici, izlagač Muhamed Jusić.

Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, bit će domaćin promocije knjige „ Bosna i bošnjaci od istočnog pitanja do genocida“. O knjizi će govoriti promotor  dr. sc. Ajdin Huseinspahić i autor dr. sc. Enes Durmišević. Nedjelja, 23. juni 2024 od 19.00 sati, prostorije Doma kulture Donji Vakuf.

U cilju njegovanja života ljudi ovog kraja , te višestoljetne tradicije Bošnjaka, u ponedjeljak,24. juna  „ Dane Ajvatovice“ uveličat će „ Večer bošnjačke tradicije“, koja će biti upriličena u Domu kulture u Donjem Vakufu od 20.00 sati.

Svoj doprinos manifestaciji, dat će i Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod“ Donji Vakuf, te su  za ovu godinu pripremili Javnu tribinu i izložbu na temu : „ BZK „ Preporod“ 120 godina za sreću doma i naroda“. Izlagač: Predsjednik BZK „Preporod“ BiH, dr. sc. Sanjin Kodrić. Ovaj događaj je u četvrtak, 27. juna 2024. od 19.30 minuta.

Nakon klanjanja džuma namaza, u petak, 28. juna 2024. godine, koju će u Baš džamiji u Donjem Vakufu predvoditi, muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović, od 14.30 u Donjem Vakufu, bit će položen kamen temeljac za Poslovno-edukativni centar MIZ Donji Vakuf.

Svakako, ono po čemu je Donji Vakuf prepoznatljiv i čemu se pridaje posebna pažnja, jeste događaj koji je jedinstven za našu čaršiju, a to je tradicionalna povorka i defile konjanika.Kroz centar Donjeg Vakufa, povorka konjanika i defile učesnika, sa Turskim vojnim orkestrom „Mehter“, bajraktarima, konjanicima te brojnim gostima, prodefilovat će u subotu, 29. juna 2024 godine, od 17. 30 minuta.

 

Od 18.00 na Gradskom stadionu u Donjem Vakufu, bit će odigrana Tradicionalna revijalna fudbalska utakmica, Veterani SBK – Veterani Kantona Sarajevo .

U subotu,19. juna od 19.00 sati, noć uoči centralne manifestacije na , Musalli, Kulturno-umjetnički program, učesnici: UG Ajvatovički biseri i Orhan Čakmak.

Nedjelja, 30. juna 2024. godine je i završnica same manifestacije, i svi događaji smješteni su u Prusac. Već od jutarnjih sati,  ispred Handanagine džamije, je prozivka konjanika, prozivka bajraktara i polazak ka Ajvatovici

Prolazak kroz stijenu i učenje dove je u 10.30, a od 11.00 sati počinje Centralni program manifestacije „ 514. Dani Ajvatovice“, na ajvatovačkoj livadi.

Učesnici: Turski vojni orkestar „Mehter“, gosti iz Republike Turske, hor BZK Preporod Ilijaš, voditelj Benjamin Mušinović, obraćanje Muftije travničkog dr Ahmeda ef Adilovića; obraćanje Reisul-uleme ili njegovog izaslanika.

Klanjanjem podne namaza, i ove godine bit će okončana jedna od najvećih kulturno – vjerskih manifestacija Bošnjaka „ Dani Ajvatovice.

U nedjelju, 30. juna 2024. godine u Donjem Vakufu , Kup SBK/KSB u Fly-fishingu, Ajvatovica Kup, u saradnji sa SRD „Vrbas“.

Programski sadržaji “514. Dana Ajvatovice” (14. – 30. juni 2024. )

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print