Donji Vakuf: Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

0
497

Dan nezavisnosti je za svaku zemlju i njene narode veličanstven datum, zato je 1.mart 1992., datum za nezaborav za građane BiH. Tog 29. februara i 01. marta 1992. godine na referendumsko pitanje : Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? 63,4 posto građana BiH glasalo je potvrdno. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotiran u općinama u kojima su Srbi bili u većini. Mjesec dana nakon referenduma uslijedio je rat u Bosni i Hercegovini.

Njegujući datume iz bliže i dalje historije države Bosne i Hercegovine u petak uvečer u Donjem Vakufu održana je svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH u organizaciji Općinskog vijeća i Općine Donji Vakuf, te u tehničkoj organizaciji JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf. Prisutima na svečanoj akademiji, čestitajući 1. mart Dan nezavisnosti BiH, obratili su se načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić i predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, Naser Rujanac. Svoj doprinos na večerašnjoj svečanoj akademiji dali su književnica Vernesa Manov i Voklano – instrumentalni sastav Forte pod rukovostvom Aide Cerić.

„ Najnovija istraživanja još jednom su ukazala na to da su granice Bosne i Hercegovine jedne od najstarijih u cijeloj Evropi, te da su one mnogo starije od granica susjednih država koje su vječno imale aspiracije da zauzmu teritorije BiH. I danas svjedočimo ambicijama da se te granice precrtavaju i mijenjaju No, treba voditi računa o tome da su granice države samo vanjski okvir, ali da je važno sačuvati i unutarnju strukturu koju taj vanjski okvir samo obilježava. Napadi na bosanske granice u historiji nisu bili napadi na određeni komad bosanske zemlje nego napadi na bosansku državu i bosansko društvo u cjelini. Danas su ti napadi prilično opasni i ozbiljno ugrožavaju bosanskohercegovačko društvo. Oni su ozbiljni zbog toga što dobrim dijelom dolaze iz same Bosne i Hercegovine, iz domaćih struktura – državnih, naučnih, političkih, kulturnih i u tome se krije njihova velika opasnost.“ – istaknuto je, između ostalog, na sinošnjoj svečanoj akademiji.

Prema Protokolu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na području općine Donji Vakuf, na sam praznik , 01.marta u 10,00 sati delegacija Općine položit će cvijeće u Spomen-parku, na Centralnom šehidskom spomen – obilježju i Partizanskom spomen – obilježju.

Sretan Vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – Vaš Radio Donji Vakuf