Donji Vakuf: Svečana akademija povodom 09. maja

 

Njegujući datume iz bliže i dalje historije države Bosne i Hercegovine večeras je u Donjem Vakufu održana svečana akademija povodom 09. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Zlatnih ljiljana i Dana Evrope u  organizaciji  Općinskog vijeća i Općine Donji Vakuf i tehničkoj realizaciji  JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Prisutima su se na svečanoj akademiji, čestitajući 09. maj – Dan pobjede nad fašizmom i posebno Dan Zlatnih ljiljana. obratili  načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić i predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, Muhamed Hodžić.

“Antifašizam je jedan od temelja našeg kulturnog i historijskog  identiteta. Antifašistička borba velikim je slovima upisana i u historiju Bosne i Hercegovine čiji su žitelji  hrabro branili te temeljne ljudske i civilizacijske vrijednosti .” – istaknuto je tokom večerašnje svečanosti.

Blizu 60 miliona stradalo je tokom II svjetskog  rata. U tom teškom vremenu ni stanovništvo općine Donji Vakuf nije bilo pošteđeno. Donji Vakuf  je tokom antifašističke borbe ‘ 41. – ‘ 45. dao više od 700 boraca, dok su svoj život položila  293 borca protiv fašizma.

Borba za slobodu i nezavisnost nastavljena je i tokom agresije na našu domovinu.

Zato mi u Donjem Vakufu nikada ne smijemo zaboraviti 226 šehida i poginulih  boraca, te 71 civilnu žrtvu proteklog rata, koji su svoje živote utkali u odbranu svog grada i države BIH. Donji Vakuf dao je i 14 nosilaca najvećeg ratnog odlikovanja “Zlatni ljiljan”

Ako smo išta mogli naučiti iz historije, onda je to saznanje da do rata lako dolazi, ali je uspostava mira dugotrajan proces.

Dan pobjede nad fašizmom praznik je moderne Evrope i svijeta, praznik pobjede i slobode koji obavezuje sve generacije da ne dozvole stvaranje novih pretpostavki za širenje mržnje i fašizma.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope i pobjede nad fašizmom je “Mladi i kreativnost”

A kako dijete doživljava slobodu u poruci pod nazivom „Sloboda djeteta“ na svečanoj akademiji prenijeli su članovi Gradske biblioteke Donji Vakuf: Almasa Verem, učenica osmog razreda i Derviš Vinčević, učenik šestog razreda.              

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print