Donji Vakuf: Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o postojanju mina

0
58

Fondacija „WOM / Svijet bez mina“  u saradnji sa UŽ“Anima“ Donji Vakuf i Prvom osnovnom školom Donji Vakuf obilježila je danas Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina. Promocijom poruke kroz pjesmu članovi hora Prve OŠ Donji Vakuf , sugrađanima su ukazali na opasnosti koje još uvijek vrebaju od mina i zaostalih eksplozivnih sredstava.

Na Trgu Ibrahim – bega Malkoča bio je postavljen info – stol na kojem je vršena podjela promotivnog materijala. Ju Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf obezbjedila je tehničku realizaciju obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o postojanju mina.

Općina  Donji Vakuf teritorijalno spada u jednu od minama najzagađenijih općina u SBK-a. Prema informacijama BH MAC-a  24 miliona mili 7,7 % ukupne površine je zagađeno minama ili postoji sumnja na opasnost od mina. Fondacija koja je kontinuirano prisutna na području općine Donji Vakuf u cilju provođenja projekata na deminiranju i označavanju rizičnih područja je  Fondacija „Svijet bez mina“.