Dom zdravlja Donji Vakuf: Građanima koji dolaze iz zemalja ugroženih koronavirusom 24 sata na raspolaganju kontak telefonlefoni

0
657

JU Dom zdravlja Donji Vakuf  obavještava  građane koji dolaze iz zemalja ugroženih koronavirusom, poput Italije,Kine, Irana, Južne Koreje da su dužni odmah po povratku javiti se telefonom na sljedeći broj telefona  030 205 562 koji su u funkciji 24 sata. Putnici i povratnici  koji se ne prijave ili daju neistinite podatke  bit će sankcionisani.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

S današnjim danom 11.03.2020. godine, pod zdravstvenim nadzorom u Općini Donji Vakuf, trenutno je pet osoba koja su u određeno vrijeme boravila na mjestima Irana, Južne Koreje, Kine i Italije, a koja se trenutno nalaze u samoizolaciji prema pravilima koja su slijedeća:

  • 1. Izdvojiti stare osobe i djecu,
  • 2. Koristiti papirne ručnike i maramice,
  • 3. Dezinficirati površine u stanu,
  • 4. Temeljito i često prati ruke, ne stavljati ih u nos ili usta,
  • 5. Često prati rublje,
  • 6. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice, te ih bacati
  • 7. Ako postoji mogućnost, spavati u odvojenim krevetima i prostorijama.

Nije registrovan niti jedan slulaj na području SBK / KSB, niti ova lica imaju bilo kakve simptome, ali su i dalje pod nadzorom ( kućna izolacija 14 dana ). Putnici koji dolaze iz Irana, Južne Koreje, Kine i Italije dužni su da se odmah po povratku iz navedenih zemalja jave na telefon 030/205-562 ili 062/717-134, koji će biti u funkciji 24h. Putnici i povratnici, koji se ne prijave ili daju neistine podatke, bit će sankcionisani.

 

Na snazi je zabrana bilo kakvih javnih događaja, posjeta i ekskurzija gore navedenih zemalja. Isto tako, potrebno je primjenjivati opće mjere higijene, koje su prethodnih dana saopštene putem medija, te generalne preporuke za samnjenje rizika od akutnih respiratiornih i drugih infekcija.

 

Mole se građani da u JU”Dom zdravlja” Donji Vakuf dolaze, samo u hitnim slučajevima i ako je to neophodno, prijeko potrebno. Nepotreban dolazak može ugroziti zdrave ljude, naravno kao i uvijek do sada, radimo na očuvanju zdravlja i prevenciji.

 

DIREKTOR

JU”DOM ZDRAVLJA” DONJI VAKUF

dr Rusmira Bašić

specijalista porodične / obiteljske medicine