Dolaze nam ekstremne promjene vremena

0
62

U subotu je snijeg paralizovao zemlju, a već danas neuobičajeni i snažni udari vjetra.

Dolaze nam ekstremne promjene vremena, za decembar nimalo uobičajene temperature i do 20 stepeni Celzijusa!

Uz crveni meteoalarm stižu i upozorenja nadležnih – kako se ponašati, šta raditi, a šta izbjegavati!

Stub pao. Žice pokidane. Ravjeta uništena. Prizor koji je iznenadio stanovnike u jednoj ulici sarajevske opštine Stari Grad.

Iznenađenje priredile – vremenske prilike.

A moglo bi ih biti još. Snijeg će biti zamijenjen udarima vjetra zbog kojih se izdaje upozorenje za crveni meteoalarm.

“Upozorenje je izdato za udare vjetra, odnosno juga u vrijednosti od 60 do 80, a lokalno i do 90 km/h. Očekujemo i porast temperatura, tako da bi ona u utorak mogla biti od 10 do 16 stepeni Celzijusa”, kazao je Ibrahim Hadžismajlović – meteorolog.

A sa tim dolazi i opasnost od snijega na krovovima.

Federalna uprava civilne zaštite savjetuje: Planinarenje na jakim udarima vjetra obavezno izbjegavati.

To nije sve:

“Zato je apel svim sugrađanima i građevinskim firmama koje izvode neke radove, te mogu ostaviti limove ili predmete koje može podići vjetar, da se to ukloni, te da se kretanje u tim slučajevima svede na minimum. To je preporuka, da se ne krećemo u blizini građevinskih objekata koji su u izgradnji”, naveo je Fahrudin Solak iz Federalne uprave Civilne zaštite.

I Gorska služba spašavanja je zbog neuobičajenog vjetra u pripravnosti.

“U svakom slučaju, ako i jeste u prirodi ili na planini – držati se što više zaklonjenih područja i ne kretati se ako nije neophodno. I u gradu se paziti otvorenih prostora, prolaza i slično, te se pokušati kretati uz rukohvate i ne prolaziti ispod dalekovoda ili visokih objekata, koji mogu pasti ili srušiti se. Paziti pri vožnji, jer udari vjetra mogu utjecati i na vožnju”, kazala je Maja Hadžimehić iz GSS Sarajevo.

A nakon negdje orkanskih vjetrova i neobičnih pluseva na termometru, decembar se vraća- starim navikama: Minusi i padavine zamijenit će trenutna vremenska iznenađenja, kažu meteorolozi.

Izvor: N1