Doktori kažu da ova hrana poboljšava probavu i smanjuje rizik od kamenaca

Parajdaz nije samo ukusnan , već je i prava riznica vitamina. One su bogate vitaminima B, C, A i K, kao i magnezijem, kalcijem, jodom, fluorom, kalijem, bakrom i željezom. Svaki mikroelement koristan je na svoj način.

Paradaju djeluju diuretski, potiču izlučivanje soli iz organizma te sprječavaju njihovo taloženje. Osim toga, pomažu u normalizaciji probave. Vlakna su korisna za kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, osiguravajući redovito pražnjenje crijeva.

Jedinstvena svojstva paradajza povezuju se s antioksidansom likopenom koji sadrži. Naučnici su dokazali da likopen smanjuje rizik od raka i bubrežnih kamenaca.

Ako imate pankreatitis, dijabetes, gastritis, žučne kamence ili bolest jetre, paradajz treba isključiti iz prehrane. Ova namirnica može pogoršati tok simptoma, pa je važno konzultirati se s liječnikom prije konzumacije.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print