„Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“ ponovo pred donjovakufskom publikom

0
180

 

Na radost mnogobrojne donjevakufske publike koja je priželjkivala reprizu monodrame „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“ autorice Vernese Manov , obavještavamo Vas, cijenjeni sugrađani, da će  se reprizno uprizorenje ove monodrame desiti 05. decembra 2019. godine sa početkom u 19 sati u Domu kulture u Donjem Vakufu.

Nakon prvog izvođenja monodrame o sevdahu i Donji Vakuf se pridružio mnogobrojnim gradovima koji su nakon premijernog poželjeli i još jedno izvođenje ove sjajne monodrame u kojoj sa autoricom publika pjeva i učestvuje u priči o vrijednostima našeg najvećeg kulturnog blaga- sevdaha.

Monodrama“ĐIĐA IZ DŽORDŽIJE ILI SEVDAH NA AMERIČKI NAČIN“ autorsko je književno-scensko djelo književnice Vernese Manov, zaljubljenice u sevdah, kroz jezik i muziku kojim se i bavi gotovo dva desetljeća, pišući stručne tekstovi, učeći svoje učenike o ljepotama bh kulturne baštine i pjevajući sevdalinke od malih nogu. Monodrama je tematski orijentisana na priču o bh ženi koja odlazeći živjeti na drugi kraj svijeta ne prestaje njegovati sevdah kao najveće blago kulturne baštine i priča priču o svemu što jeste na duši svake osobe koja je ponikla u našoj zemlji. Na zanimljiv, na trenutke i humorističan način otkriva tajne, puteve sevdaha, merhametluka, dobrote, žala, ašikovanja srca i duše naših naroda. Autorica koristi tri segmenta izraza: i teatar, i književnost i muziku kako bi monodramu učinila što jedinstvenijom i zanimljivijom, a to sve postiže educirajući, zabavljajući, produhovljavajući umjetnošću i kulturom publiku pred kojom izvodi ovu monodramu.

Književnica Vernesa Manov osim u našem gradu u decembru monodramu izvodi pred publikom u Sanskom Mostu, a u januaru će monodramu vidjeti i naša dijaspora u Skandinaviji.

Cijena karte: 3 KM.

Svi ste dobrodošli da sevdišete uz Điđin sevdah 05.12.2019.godine sa početkom u 19 sati u Domu kulture Donji Vakuf.