Dječiji vrtić Donji Vakuf: Projekat “Zdravo jedi, zdravo rasti“ ukazuje na važnost pravilne ishrane djece

0
99
DVRTIC1

DVRTIC1

U okviru projekta “Vrtići, prijatelji zdrave ishrane – zdravo jedi, zdravo rasti” jučer su donjovakufski Dječiji vrtić posjetili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva.

-Projekat “Zdravo jedi, zdravo rasti” implementira se od 2014. godine na osnovu uzajamnog sporazuma tri sektora: zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, a radi se o posvećenosti sva tri ministarstva na unapređenju rasta, razvoja i zdravlja djece. Stoga su ova tri sektora u saradnji sa UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u okviru sektora zdravstva potpisali dvogodišnji sporazum u kojem će se, između ostalog, raditi i ovaj pilot projekat Vrtići, prijatelji zdrave ishrane, istakla je dr. Aida Filipović, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

DVRTIC2

Ovaj značajan projekat se realizuje posredstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva zdravstva te Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a značajnu podršku dali su i Udruženje kuhara BiH te UNICEF BIH. Projekat je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta.

-Vrtići koji su uključeni u projekat na ovaj način ispunit će kriterije za dobijanje certifikata Svjetske zdravstvene organizacije u smislu zdrave ishrane i razvoja djece, istakla je Dragana Galić, savjetnica Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

U donjovakufskom vrtiću ovom prilikom je prezentiran proces u implementaciji programa “Zdravo jedi.zdravo rasti” a predstavljena su i pozitivna iskustva u implementaciji pilot projekta „Vrtići, prijatelji zdrave ishrane“ koji se u okviru Programa provodi u nekoliko predškolskih ustanova iz Federacije BiH.

DVRTIC3

Direktorica vrtića Hadžija Begović istakla je kako u ovoj ustanovi koriste uglavnom domaće voće i  proizvode, promovišu zdrave prehrambene navike, te im realizacija ovakvog projekta neće predstavljati problem.

U Dječijem vrtiću Donji Vakuf planirana je realizacija radionice sa djecom, roditeljima i odgajateljicama o važnosti zdrave ishrane kod djece i formiranja zdravih prehrambenih navika u ranom dječijem uzrastu, a pored predstavnika Zavoda za javno zdravstvo i Federalnog ministarstva zdravstva,  jučerašnjem sastanku prisutan je bio i predstavnik roditelja Dječijeg vrtića, Emir Zjajo te direktorica vrtića, Hadžija Begović.