Djeca u Finskoj dolaze biciklom u školu iako je temperatura -17 stepeni Celzijusa

 

Kažemo većina, jer primjera radi, osnovci u Finskoj ne odlažu svoje bicikle na zimski san već ih aktivno voze i sada kada je napolju -17 stepeni Celzijusa.

Finski grad Oulu je odličan primjer aktivnog biciklizma tokom cijele godine. Sa adekvatnom infrastrukturom i urbanističkim planiranjem stanovnici ovog grada su pokazali da se ne moramo uvlačiti u automobile na prvi znak snijega i zime.

Pekka Tahkola urbanistički inženjer i koordinator za pitanje biciklizma u Oulu napravio je fotografije lokalne osnovne škole i parkinga prepunog dječijih bicikala iako je tada temperatura bila ledenih -17 stepeni. Možda djeluje neobično da su roditelji pustili djecu da u školu idu sami na biciklima po snijegu, ali za Fince ovo nije ništa neuobičajeno, štaviše sasvim je normalno i zdravo.

Tahkola je objasnio informativnom portalu za životnu sredinu “MNN” da je nedavno organizovan projekat u okviru kojeg su učesnici iz južnijih dijelova Finske posetili njegov grad kako bi vidjeli kako je organizovana biciklistička infrastruktura povezanosti škola i grada.

Biciklom u školu – 2bike.rs

“Posjetili smo nekoliko škola i usput smo razgovarali sa lokalnim nastavnicima i direktorima. Prilično sam siguran da je ova škola jedan od najboljih primjera ali svakako nije jedina. Postoji veliki broj škola u Oulu u kojima većina djece na nastavu dolazi biciklom ili pješke,” rekao je Tahkola, piše “2bike.rs“.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print