6.4 C
Donji Vakuf
Subota, Decembar 3, 2022
Naslovnica Vijesti Svijet Djeca premijera Crne Gore napustila Srbiju nakon što ih je policija maltretirala

Djeca premijera Crne Gore napustila Srbiju nakon što ih je policija maltretirala

0
56

Crnogorska vlada saopćila je da je “užasnuta i zabrinuta” odnosom policije Srbije prema djeci crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, ali policija u Beogradu takve navode odbacuje kao lažne i tvrdi da je postupila profesionalno.

Sin, dvije kćerke te unuci crnogorskog premijera, iz sigurnosnih razloga doputovali su noću sa subote na nedjelju iz Beograda u kojem žive u Crnu Goru, saopćila je crnogorska vlada.

U tekstu podsjeća da su premijerove kćerke već jednom, nakon što su bile na meti srbijanskih tabloida, morale napustiti prijestolnicu Srbije.

Štićena osoba

U petak navečer u Beogradu pripadnici policije Srbije “na grub su i nedopustiv način napali sina premijera Krivokapića,” u trenutku kada je parkirao automobil ispred zgrade u kojoj s porodicom živi jedna od njegovih sestara, navodi crnogorska vlada.

Krivakapićev sin je štićena osoba, pa je u njegovoj pratnji bio policijski službenik Uprave policije Crne Gore.

– Policijski službenici Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerova sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog – saopćila je crnogorska vlade.

Dodaje da će sve dalje aktivnosti u povodu ovog slučaja preuzeti ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Vijest policijskog postupanja praćena video-snimkom pojavila se kasno u subotu navečer u crnogorskim medijima.

Na tu objavu reagiralo je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije opovrgnuvši navode kao apsolutno lažne.

Policajci Republike Srbije postupali su profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihova osobnog dostojanstva.

– Postupajući po prijavi na sistem 192 da je primijećena osoba koja ima pištolј i da se udalјila vozilom “mercedes” prema Prokopu, patrola Policijske stanice Savski venac, kao ozbilјna služba, brzo je locirala vozilo i sigurno ga zaustavila.

Oni navode da je nakon prijave da je primijećena osoba koja ima pištolj, policija u Beogradu postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije štiteći, na prvom mjestu sigurnost svojih pripadnika, izvela kontrolu i legitimiranje osoba.

– Nakon izvršenih provjera policija se udalјila i ostavila im osobno naoružanje – saopćio je MUP-a Srbije te postavlja pitanje – “koja policija svijeta ne bi naoružana prišla nepoznatom naoružanom licu?”

Ističu da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko osiguranje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su to odbili.

Kćerke crnogorskog premijera, Jelena i Milena Krivokapić krajem juna napustile su Beograd nakon hajke u beogradskim tabloidima na crnogorske javne osobe koja je počela pošto je u crnogorskom parlamentu usvojena rezolucija o Srebrenici.

Vučić garantirao sigurnost

Njih dvije vratile su se u Beograd nakon što im je sigurnost garantovao sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Garantirat ćemo im sigurnost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas suprotno ne smije da se događa – kazao je tada Vučić.

Srbijanska policija je, nakon što je Crna Gora polovinom godine donijela rezoluciju o Srebrenici, za koju su dužnosnici u Beogradu tvrdili da Srbe opisuje kao genocidan narod, nekoliko puta na granici po nekoliko sati zadržavala zastupnike koji su podržali tu rezoluciju u crnogorskoj skupštini.

Posljednji primjer je od prošle sedmice, kada je zastupnica Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i donedavna ministrica privrede Dragica Sekulić uhapšena nakon što su srbijanski policajci kod nje pronašli šest tableta bromazepama.

Nakon saslušanja Sekulić je puštena je da se brani sa slobode, a tamošnje tužilaštvo tereti je za posjedovanje narkotika, prenosi Hina.