Direktor nije s virusom došao iz Konjica, nego možda s putovanja u Egipat

0
271

U ovo vrijeme, sve što se govori o koronavirusu je zanimljivoa.Tako je i u Bugojnu, gdje je vijest o prvoj osobi u tom gradu pozitivnoj na koronavirus, mnoge i zabrinula.

Bugojanski portal Bugojno Danas piše danas o svojim saznanjima u vezi sa tim, pozivajući se na informacijama do kojih su oni mogli doći.

– Direktor Binasa je bio na zabavi u Konjicu povodom godišnjice firme “Igman” 11. marta 2020. godine i prema ovim informacijama na toj zabavi nije “pokupio” virus već postoji druga strana priče. Nakon zabave direktor je 13. marta otputovao u Egipat sa još dvije osobe. Mnoge avionske linije su bile prekinete.

image
DOM ZDRAVLJA

U BiH je doputovao nakon nekoliko presjedanja u razmaku od nekoliko dana (Kairo-Maskat-London-Zagreb), a u Bugojno je došao 19.3.2020. Virus je mogao pokupiti bilo gdje. Nakon dolaska u Zagreb i polaska kući, na granici je odmah upućen u samoizolaciju gdje nije imao kontakt sa drugim ljudima i nije nikako dolazio u firmu nakon Egipta. Virus se može pokupiti bilo gdje, navodi naš izvor. Prema društvenim mrežama se vidi da mnogi posjećuju gradove u kojima su već registrovani zaraženi.

Nema mjesta panici, očekujemo saopštenje Doma zdravlja Bugojno o ovoj situaciji koja je uznemirila sve građane Bugojna, da dobijemo informaciju kada je prvi put testiran, koliko puta je testiran i kada mu je utvrđen virus korona, stoji u tekstu Bugojno-danas.info.

Oglasio se danas saopštenjem i Dom zdravlja iz Bugojna, u kojem stoji sljedeće:

-Jedna osoba iz Bugojna pozitivna je na COVID -19. Pokazali su to rezultati testiranja koji su stigli jutros iz UKCS.

Prema riječima dr Seada Karakaša, epidemiologa i direktora Zavoda za javno zdravstvo SBK-a, a koje prenosi Bugojno-danas.info, radi se o muškoj osobi koja se dovodi u vezu s ranije poznatim klasterom „Igman“ iz Konjica.

– Pacijent ima blage simptome, i od ranije se nalazi u kućnoj izolaciji. Pod stalnim je nadzorom bugojanskog mobilnog tima za liječenje, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, bit će hospitaliziran. Riječ je o osobi koja je testirana odmah po saznanju da je prisustvovala zabavi u „Igmanu“. Iako je prvi nalaz na koronavirus bio negativan, određena mu je mjera samoizolacije i za to vrijeme nije imamo kontakte s drugim osobama. Već tada su urađena sva epidemiološka izviđanja, utvrđeni kontakti i obavljena testiranja. Prije isteka mjere samoizolacije, jučer ponovljeni nalaz je pozitivan na COVID-19. Narednih dana bit će ponovljena sva epidemiološka anketiranja i provedene sve neophodne procedure. Ove mjere provode se u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, kazao je Karakaš.