Detalji nakon hapšenja šefa Pravne službe MUP-a SBK: Primao novac za zapošljavanje u policiju

0
535

Službenici MUP-a SBK nastavili su borbu protiv mita i korupcije u vlastitim redovima te su zbog sumnje u, službeno, nezakonito posredovanje, odnosno zloupotrebu položaja i primanje mita, uhapsili šefa Pravne službe MUP-a SBK.

Kako neslužbeno saznajemo, LJ.K. se tereti da je uzimao novac za zapošljavanje u ovu instituciju, kao i za malverzacije rješenjima za odobrenje za nabavku oružja.

Pred tužiocem

Privedeni je za vikend lišen slobode, te u ponedjeljak izveden pred dežurnog kantonalnog tužioca.

– Proteklog vikenda jedno lice lišeno je slobode zbog sumnje u protuzakonito posredovanje, a vezano uz vršenje službene dužnosti u Upravi za administraciju i podršku MUP-a SBK. Sve radnje dokazivanja poduzimaju se pod nadzorom nadležnog kantonalnog tužilaštva, a lišenje slobode izvršili su službenici Sektora kriminalističke policije zajedno sa službenicima Jedinice za specijalističku podršku – kazao je Hasan Hodžić, portparol policijskog komesara MUP-a SBK.

Neslužbeno saznaje Dnevni Avaz,  da su nad LJ.K. provedene posebne istražne radnje, odnosno da je po prijavi za uzimanje mita jednog od kandidata za posao u MUP-u SBK nad njim provedena istraga.

Predložen pritvor

Prvi put mu je, saznajemo, dao 2.000 eura, dok je drugi put policija označila novac, koji je u istrazi i pronađen kod Lj.K.

U ponedjeljak je u poslijepodnevnim satima završeno saslušanje osumnjičenoga u Kantonalnom tužilaštvu u Travniku, nakon čega je s lisicama na rukama odveden u pratnji sudske policije.

– Osumnjičeni je saslušan i postupajući tužilac predložio je Općinskom sudu u Travniku određivanje mjere pritvora. Osumnjičeni se tereti za krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem – potvrdila je za Dnevni Avaz Ernesa Keganović, portparol Kantonalnog tužilaštva Travnik.

Za ovo krivično djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Avaz.ba