Demonstranti blokirali sve izlaze iz Predsjedništva Srbije, hiljade građana na ulicama Beograda

0
82

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu pres-konferenciju nakon sinoćnjeg protesta u i ispred zgrade RTS-a te je poručio da se ne plaši i da država neće dozvoliti nasilje.

Dok je trajalo Vučićevo obraćanje javnosti, ispred zgrade Predsjedništva okupilo se više hiljada nezadovoljnih građana Srbije, a pojačan je i broj pripadnika sigurnosnih snaga.

13:35 

Demonstranti su dopustili novinarskim ekipama da napuste zgradu Predsjedništva. Napravili su “živi obruč” ispred zgrade kako predsjednik Srbije ne bi prošao neopaženo.

13:16 

Vuk Jeremić, predsjednik Narodne stranke rekao je okupljenima ispred zgrade Predsjedništva da ovaj dan niko od njih neće zaboraviti.

13:10

Demonstranti skandiraju “Gotov je” i “Vučiću, izađi napolje”.

12:58

Boško Obradović poručio je da Vučić ne može izaći iz zgrade Predsjedništva bez ostavke.

– Najveća kukavica u historiji srpske politike može izaći automobilom samo na ovaj izlaz koji blokiramo. Nastavimo blokadu zgrade do ostavke Vučića. Nema povlačenja, nema predaje – rekao je Obradović.

12:45

Novinari ne mogu izaći iz zgrade Predsjedništva. Blokirani su svi izlazi.

12:35

Protesti su prošireni i na okolne ulice, a policija u punoj opremi je na svakom koraku. Demonstranata je sve više, a kako prenose mediji, došlo je do fizičkog obračuna s policijom na jednoj od ulica oko zgrade Predsjedništva Srbije.

Situacije je brzo stavljena pod kontrolu, a policija je koristila i suzavac.

12:28

Vučić je novinarima kazao da se narod s Kosova sprema krenuti u Beograd da ga brani.

– Nema potrebe da me iko brani – rekao je Vučić zahvaljujući im se.

12:15 

Demonstranti su blokirali sve izlaze iz zgrade Predsjedništva Srbije.

– Policija Beograda štiti najvećeg lažova u historiji Srbije od građana koji su došli po njegovu ostavku. Nalazimo se ispred jedinog izlaza iz kojeg može izaći automobilom. A na dva druga može pješice. Čekamo ga na sva tri ulaza. Nećemo se razići dok on ne izađe da ga pozdravimo. Policiju pozivamo da se pridruže narodu i uhapse Vučića. Mi nismo došli praviti incidente – rekao je Obradović.

12:10

Vučić je rekao da država neće dozvoliti nasilje.

– Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke ciljeve, varaju se. Svi koji u nasilju učestvuju, za nasilje će i odgovarati – poručio je predsjednik Srbije.

12:05

– Da stvari postavimo da budu sasvim jasne. Srbija neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga – rekao je Vučić i naglasio da su sve vrijeme puštali da se protestira, ali mirno.

Vučić je rekao da je sinoć bilo oko 1.500 ljudi, a da ih je danas još manje. Kaže da su Obradović, Đilas i Jeremić mislili da se on neće smjeti pojaviti.

– Ja nemam strah, mogu izgubiti samo život. Ja nemam 500 miliona eura i nemam šta izgubiti – rekao je on.

12:03

Lider Dveri pokreta Boško Obradović je s grupom demonstranata probio metalnu ogradu oko zgrade Predsjedništva, prenose srbijanski mediji. Kako je rekao, 1.023 osobe probile su ogradu oko Predsjedništva.

– Fašisti Obradović i tajkun Đilas probili su neku ogradu koju niko nije čuvao, misleći da će ih se neko uplašiti. Samo vas obavještavam, dobio sam na papiru, nisu oni naročito hrabri da bi smjeli ići negdje dalje, a da to nisu uplašene dame u desku RTS-a – kazao je Vučić.

12:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je zgradu Predsjedništva, a vanredna pres-konferencija počela je u 12 sati.

On je, kako prenose pojedini mediji, do ove zgrade došao pješice kroz Pionirski park, a primjetan je veći broj policajaca ispred zgrade. Na poziv Saveza za Srbiju (SzS), građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva.

– Kao što vidite, veoma sam uplašen – rekao je na početku Vučić.

08:31

U Beogradu su sinoć održani petnaesti po redu protesti “1 od pet miliona”, a situacija je bila napeta do ponoći.

Grupa demonstranata je ušla u zgradu RTS-a i zahtijevala da gostuju u “Dnevniku” kako bi izvijestili građane Srbije zbog čega izlaze na ulice već 15. put.

Policija je nešto prije ponoći istjerala demonstrante iz zgrade RTS-a, nakon čega je lider Dvera Boško Obradović poručio okupljenima da se mirno raziđu, a zatim pozvao građane da danas tačno u podne dođu ispred zgrade Predsjedništva Republike Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću kažu šta misle dok se on bude obraćao naciji na vanrednoj konferenciji za medije koja je sazvana tokom sinoćnjih protesta.

Od okupljenih su se tokom cijele noći mogle čuti poruke protiv Aleksandra Vučića, ministra Nebojše Stefanovića, SNS-a, Ane Brnabić, a tražili su i smjenu direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Dnevni avaz