-4.8 C
Donji Vakuf
Četvrtak, Januar 27, 2022
Naslovnica Vijesti BiH Delegacija IZBiH posjetit će IZ i muslimane u Crnoj Gori

Delegacija IZBiH posjetit će IZ i muslimane u Crnoj Gori

0
40

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 26. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini razmatrao je trenutnu situaciju u Crnoj Gori, te će na prijedlog reisu-l-uleme poslati delegaciju koja će ovih dana posjetiti Islamsku zajednicu u Crnoj Gori i tamošnje muslimane.

Usvojen je nacrt Pravilnika o Fondu Bejtu-l-mal, prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o mektebu i mektebskoj pouci te nacrt Pravilnika o vjeroučiteljima, koji je upućen u javnu raspravu. Imenovan je također Organizacioni odbor za obilježavanje pedeset godina kontinuiranog izlaženja IIN Preporod.

Na sjednici je usvojen Protokol o postupanju medresa u kriznim situacijama prouzrokovanih koronavirusom i prijedlog za formiranje Savjeta za monitoring sastava nastave iz islamskog područja, arapskog jezika i odgojnog rada.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji javne kampanje “Srebrenica, sjećamo se”.

Prihvaćen je prijedlog Odluke za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Muftijstvu banjalučkom. Rijaset je imenovao članove Upravnog odbora Centra za dijalog-Vesatijja i rješavao radno-pravni status uposlenika u organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini