„Dani intelektualnog vlasništva“ najbolji su svjedok mirnodopskog razdoblja koje je nastupilo u Iraku

0
53

Kirkuk (Irak), 6. maja – U okviru obilježavanja „Međunarodnog dana Intelektualnog vlasništva“, u Kirkuku su 3-5. maja, u organizaciji Al-Kitab univerziteta i Udruženja inovatora Iraka, održani simpozijum na temu intelektualnog vlasništva i prva međunarodna izložba inovacija.

Na izložbi nije bilo medalja, ali su autorima iz BiH dodijeljene diplome-zahvalnice, pune iskrenih riječi zahvale. Diplome su dobili:

Prof. dr. Fikret Alić, iz Tuzle, za „Nano-feromagnetični fluidni filter“. Lako će upućeni razumjeti šta u ovom naslovu znači minijaturni „nano“, a za manje upućene dovoljno je kazati da se radi o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sisteme pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Borko Babalj, iz Trebinja, predstavio je „Univerzalnu vješalicu za odjeću“, koja se sastoji od više daščica, jedna ispod druge, osmišljene tako da se na jedne stavlja kaput, košulja, pulover i slična odjeća sa naramnicama, a na druge hlače, šalovi, kravate… Za sve je dovoljan prostor koji zauzima jedna kuka!

Prof. dr. Zehrudin Osmanović, iz Lukavca, predstavio je inovaciju „Pretvaranje kemijskog otpada u cement“. Za ovu inovaciju postoji i povelika potreba i poveliko interesovnje u svijetu.

Sašenko Sadiković, Ljubuški, dobio je jednu diplomu za dvije inovacije, obje osmišljene za sprečavanje eksplozija nafte ili plina u bušotinama fosilnih goriva.

Dragan Spaić, student iz Trebinja, auto je „Termos-košnice“. Kao što termos-boca održava toplotu tekućine, tako i ova košnica trajno osigurava podjednaku temperaturu u svakom dijelu košnice, što je posebno bitno za pčelu-maticu. Uz to, gotovo je dva puta lakša od postojećih košnica!

Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, održao je predavanje, ovog puta u funkciji generalnog direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija, na temu intelektualnog vlasništva, s akcentom na „Industrijsko vlasništvo“, u što spadaju tehničko-tehnološke inovacije. Uz diplomu, Hujiću je uručena i prigodna plaketa.