Danas se obilježava prva godišnjica otkako je na bolji svijet preselio ratni komadant 370.Sbbr Besim Učambarlić

0
797

Danas se obilježava prva godišnjica otkako je na bolji svijet preselio čovjek kojeg su svi voljeli i cijenili, čovjek koji je svojom pojavom ulijevao povjerenje i sigurnost, bio nesebično hrabar onda kada je bilo najteže. Nažalost, svoju životnu bitku prerano je izgubio.

Besim Učambarlić bio je ratni komadant 370.Sbbr, dobitnik najvećeg priznanja, značke „Zlatni ljiljan“, donjovakufski heroj koji se rame uz rame sa svojim saborcima borio za Bosnu i Hercegovinu, slobodu njegovog opkoljenog Prusca i Donjeg Vakufa. Besim je bio među prvima koji su tog 14.septembra 1995. ušli u oslobođeni Donji Vakuf.

„Besim Učambarlić naš komadant „Zlatni ljiljan“, otišao je rano, ali iza sebe je ostavio porodicu i prijatelje, slobodu BiH i Donjeg Vakufa za koju se hrabro borio, ostavio je nas saborce da ga se sjećamo, prepričavamo anegdote i ne dozvolimo da se zaborave heroji kakav je bio Besim“, kazali su njegovi prijatelji i saborci, koji će na svoj način obilježiti današnju godišnjicu smrti komadanta Učambarlića.

Besim Učambarlić, rođen je 14. februara 1956. godine u Pruscu u Donjem  Vakufu. Sa suprugom Berdijanom, kćerkom Dinkom i sinovima Dinom i Izetom, živio je skladan i miran porodični život u rodnom Pruscu, kada je počeo rat u BiH. Ustao je i stajao kao bedem odbrane svog Prusca i Donjeg Vakufa, hrabro se suprotstavljajući svim preprekama i borbama koje su ga zadesile. Nikada nije dozvoljavao da ga umore i slome teške okolonosti i iscrpljujuće borbe, ali posljednja bitka, ona životna, bila je jača.

Ratni komadant 370.Sbbr Besim Učambarlić
Ratni komadant 370.Sbbr Besim Učambarlić