Danas posljednja etapa učesnicima “Marša-mira” i biciklističkog maratona,dolazak u Potočare je oko 17 sati

0
55

Učesnici 13. Biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica sinoć su prespavali  u kasarnu Rajlovac u Sarajevu odakle će danas nastaviti put prema Potočarima.Biciklisti su iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, SAD-a, Holandije i Mađarske, a preći će ukupno 500 kilometara odajući na taj način počast žrtvama genocida u Srebrenici. U biciklističkom maratonu Donji Vakuf, predstavlja 15 naših biciklista, koji su tradicionalno učesnici maratona.Današnja posljednja etapa od Sarajeva do Potočara duga je 165 kilometar.

Današnja treća i završna etapa  ima dva teška dijela. Nišićka visoravan i Karaula. Mi ćemo se potruditi da kao jedan tim sve prođe kako treba i da 13. put donesemo našu parolu ‘Da se ne zaboravi i ne ponovi’ ono što se desilo u BiH”, kazao je Lipović, predsjedni Kluba ekstremnih sportova “limit” iz Bihaća koji su I organizarori biciklističkog maratona.

 Učesnici Marša mira su uspješno završili i pretposljednju etapu svog pohoda stigavši u poslijepodnevnim satima u kamp Mravinjci. Više od 5.000 učesnika prešlo je dvije trećine puta trase kojom su se kretali Srebreničani u ljeto 1995. godine. Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).Prema informacijama koje smo rano jutros dobili od predjednika PD “Dubrave” Hamdije Mlinarevića, pješaci su krenuli ka posljednjoj maršuti u Potočare bi trebali stići oko 17 sati.

Učesnici , biciklisti, pješaci, motorist I svi oni koji će sutra pojsetiti Potočare,  11. jula u Memorijalnom centru Potočari prisustvovat će još jednoj  zajedničkoj dženazi i ukopu posmrtnih ostataka 71 žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine.

 

Genocid su izvršili pripdanici Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju “Škorpioni”, pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih dobrovoljaca.