Danas počinje suđenje trojici optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca

0
43

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas počinje suđenje trojici optuženih sa ubistvo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, sarajevskih policajaca koji su likvidirani u oktobru 2018. godine.

S početkom u 9:30 sati, u sudnici Kantonalnog suda Sarajevo zakazano je prvo ročište u suđenju prvooptuženom Savi Marinkoviću, drugooptuženom Aleksandru Macanu i trećeoptuženom Marku Trifkoviću koji se sumnjiče za ubistvo sarajevskih policajaca.Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.

Poslije četiri godine intenzivne i kompleksne istrage, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu nakon što je poduzeto više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja optužbi.

Na ročištu 10. januara o izjašnjavanju krivice, Marinković, Macan i Trifković izjasnili su se da “nisu krivi” za krivična djelo koje im se stavlja na teret, a to su ubistvo i teška krađa.

U nastavku pročitajte dio optužnice koja tereti spomenutu trojac da su likvidirali sarajevske policajce na Alipašinom Polju, a zatim pobjegli i sakrili odnosno uništili oružje i vozilo.

Optužnica je podignuta protiv Save Marinkovića (1983. godište, rođen u Sarajevu), Aleksandra Macana “Akija” (1987. godište, rođen u Sarajevu) i Marka Trifković “Žižana” (1987. godine, rođen u Sarajevu), zato što su:

Macan Aleksandar i Trifković Marko – zajedno

Dana 05./06.10.2018. godine, u vremenskom periodu od 23,30 sati do 09:30 sati, u Sarajevu u ulici Semira Frašte (Općina Novi Grad) zajedno i po prethodnom dogovoru, da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, dovezli se sa putničkim motornim vozilom nepoznate marke na parking prostor u navedenoj ulici, nakon čega su prišli putničkom motornom vozilu marke “Seat Leon“, crne boje, registarskih oznaka ….., vlasništvo O.A.. Marko Trifković je upotrebom podesnog predmeta izrezao lim oko brave i djelovanjem podesnog predmeta u unutrašnjosti brave otključao vrata, ista otvorio, ostao pored vozila u koje je potom ušao Macan Aleksandar, koji je upotrebom podesnog sredstva – šarafcigera djelovanjem na bravu za paljenje vozila uspostavio kontakt, a potom dekoder ubacio u džek za auto dijagnostiku na koji način je upalio vozilo i sa istim se uputio u pravcu Istočnog Sarajeva, dok se Trifković Marko uputio u pravcu Istočnog Sarajevo sa vozilom sa kojim su se prethodno zajedno dovezli, na koji način su oštetili O.A. za iznos novca od oko 10.000 KM, da bi dolaskom na područje Pala, Macan Aleksandar vozilo parkirao u garažu vlasništvo K.A. u ulici Meše Selimovića broj 18, općina Pale, koje su koristili radi izvršenja drugih krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

Pročitajte više na: https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika/danas-pocinje-sudjenje-trojici-optuzenih-za-ubistvo-sarajevskih-policajaca/230207009