Danas je Svjetski dan voda

Danas je Svjetski dan voda. Prema podacima Svjetske banke, BiH je zemlja sa najvećom količinom vode za piće po glavi stanovnika u svijetu. Ona je sedam puta bogatija od Njemačke po obnovljivim izvorima vode za piće, a po ukupnom vodnom bogatstvu prva je u regionu i sedma u Evropi.

Tema Svjetskog dana voda 2016. je “Voda i poslovi”, jer skoro svi poslovi zavise od vode i onih koji obezbjeđuju njenu sigurnu isporuku. Danas više od 1,5 milijardi ljudi u svijetu obavlja poslove koji su u vezi sa vodom. Bosni i Hercegovini obiluje velikim brojem prirodnih izvora čiste vode, velikim brojem jezera i rijeka, i jednim dijelom morem. U BiH ima oko 98 jezera, 247 rijeka i nebrojen broj prirodnih izvora. Voda na području Bosne i Hercegovine je izuzetnog kvaliteta i obiluje svim potrebnim mineralima za održavanje zdravog stanja čovječijeg organizma. Voda na području Bosne i Hercegovine je izuzetnog kvaliteta i obiluje svim potrebnim mineralima za održavanje zdravog stanja čovječijeg organizma.

Povodom Svjetskog dana voda, koji se od 1993. godine svakog 22. marta rezolucijom Generalne skupštine UN-a obilježava diljem planete, sutra će biti podijeljeno 5.000 novih, redizajniranih boca vode Oaza građanima Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Zenice, Bihaća, i drugih gradova.

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print