Danas je Svjetski dan slobode medija

0
18

Društvo novinara Bosne i Hercegovine, obilježavajući 3. maj – Svjetski dan slobode medija, danas u Sarajevu organizuje 24. tradicionalnu dodjelu nagrade “Novinar godine”.

Na osnovu odluka Žirija Društva novinara BiH bit će dodijeljene godišnje nagrade za 2018. godinu u pet kategorija: nagrada u kategoriji pisanih medija, nagrada u kategoriji televizijskog novinarstva, nagrada u kategoriji radijskog novinarstva, priznanje u kategoriji “Životno djelo” i nagrada “Novinar godine”.

Također će biti dodijeljena posebna priznanja institucijama i pojedincima koji su podržali rad Društva novinara BiH u proteklom periodu, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština UN. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

izvor:BHRT