Danas je Svjetski dan slobode medija

0
175

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, dan kada se slave osnovni principi slobode medija, te odaje počast novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao, a u Bosni i Hercegovini je svake godine sve lošija situacija, te su novinari nerijetko meta verbalnih, ali i fizičkih napada.

Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji garantuju transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlukom u novembru 2013. godine. Tom odlukom pozvane su zemlje da spriječe nasilje protiv novinara, da suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i da doprinose razvijanju slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara.

Drugi novembar je tom odlukom postao Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Evropska Unija u maju 2014. godine proglasila je orjentacije o obavezi država za obranu i osiguranje slobode izražavanja i pluralizma medija, te za borbu protiv nasilja i prijetnji novinarima.

Savjet Evrope u decembru 2015. godine uspostavio je platformu za prikupljanje informacija o napadima na novinare.

Novinari u BiH izloženi brojnim izazovima

Povodom Svjetskog dana slobode medija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić čestitao je novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća i novinarskim udruženjima u BiH 3. maj – Dan slobode medija sa željom da njeguju visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristranog novinarstva.

“Novinari u BiH su izloženi dodatnim izazovima, jer je ta profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih. Podržavam svaki oblik novinarske borbe za bolje uslove rada i slobodne i kvalitetne medije, jer je to istovremeno borba za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo”, rekao je Ivanić.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobodne medija svim novinarima u Bosni i Hercegovini i svijetu, kazavši da je sloboda medija temelj slobodnog čovjeka i društava.

Gušenje slobode medija, kontrolisanje informacija i uređivanje vijesti, te svi drugi oblici ucjena i pritisci na medije i novinare su neprihvatljivi u bilo kom obliku i u bilo kojem društvu”, rekao je Spahić.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini (Federica Mogherini) izjavila je da su sloboda izražavanja i sloboda medija ugrožene širom svijeta.

“Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu i na sve nas. Odajemo počast novinarima u Evropi i širom svijeta koji su izgubili svoje živote radeći svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima i poduzmu mjere za zaštitu novinara, posebno žena i da odgovorne, ali i one koji podstiču napade, privedu pravdi”, rekla je Mogerini