Danas je Svjetski dan Roma

Danas je Svjetski dan Roma koji se u cijelom svijetu obilježava uz manifestacije koje imaju za cilj promoviranje poboljšanja životnih uvjeta ove populacije, te upozorava na potrebu obrazovanja što većeg broja Roma.

U našoj zemlji brojnim manifestacijama biće obilježen Svjetski dan Roma, a potencira se školovanje mladih. Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Drugom osnovnom školom iz Živinica i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK organiziraće danas u Živinicama desetu promociju uspješnih učenika romske nacionalnosti u Tuzlanskom kantonu.

Slične manifestacije biće održane i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

 

 

Praznik Roma na dan održavanja Prvog kongresa u Londonu

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje i simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (Idem, idem).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

 

                                                                                                                              /izvor:bhrt.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print