Danas je Evropski dan donacije i transplantacije organa

0
70

Danas se obilježava Evropski dan doniranja i transplantacije organa, čiji je cilj upoznavanje javnosti sa dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti.Kada je riječ o transplantaciji organa, Bosna i Hercegovina nije mnogo napredovala, jer se vrlo malo pažnje posvećuje ovom načinu liječenje koje spašava ljudske živote, upozorili su iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika obilježiće Evropski dan doniranja i transplantacije organa širom Federacije BiH, a započeće u Vitezu, potom u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Posušju.

U povodu Evropskog dana donacije i transplantacije organa 13. oktobra 2018., u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK-a organizirat će istureni štand ispred  TC FiS Vitez u PC 96 Vitez.

Planirano je da se okupi veliki broj donora i primatelja organa te da kroz pozitivne primjere tih osoba, koji su podarile dio sebe da bi spasili  život svom bližnjem, građanima približi temu donacije i transplantacine organa.

Naši članovi će dijeliti promotivno-edukativni materijala vezane za ovu temu, a svima koji budu željeli omogućit ćemo potpisivanje DONORSKE KARTICE, poručuju organizatori.

Inače, Evropski dan darivanja organa se organizira na temelju Vijeća Europe svake godine druge subote u 10. mjesecu.

Ovu akciju organiziramo u saradnji sa Udrugom Svjetlo iz Viteza koja će taj dana na istoim mjestu obilježiti „Dan roze vrpce“ kao znak borbe protiv raka dojke, navode.