Danas je Dan planete Zemlje

Danas se obilježava Dan planete Zemlje, 22. april, sa ciljem da ljude u čitavom svijetu podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive.

Namjera je i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.Ovogodišnje obilježavanje Dana planete Zemlje,  tim Let's do it započeo je akcijom čišćenja najljepšeg izletišta na planini Trebević. Akcija čišćenja “Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan” biće organizovana i ove godine 09. maja na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Plan je da u više od 110 općina 50.000 volontera prikupe 1 000 tona otpada.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine nakon jedne ekološke akcije u SAD. Širom svijeta se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja (Rio Declaration on Environment and Development).

Ovaj dan je i dobar povod mnogobrojnim organizacijama, institucijama i pojedincima da poduzmu konkretnu akciju, te zaštite Zemlju i sve prirodne resurse. Tako možemo čuti i vidjeti kako se aktivisti bave pošumljavanjem, organizovanjem demonstracija i prosvjeda s ciljem boljeg odnosa vlasti i građana prema životnoj okolini, sađenjem cvijeća i sl.

Međutim, pitanje je da li je samo jedan dan dovoljan za dobrobit planete Zemlje? Naravno da nije!

Svakodnevno, putem medija, dobijamo informacije koliko je naša planeta ugrožena, koliko je loše tretirana od strane svojih stanovnika. Stoga, mogli bismo baš na 22. april početi da se prema njoj odnosimo sa više odgovornosti i poštovanja, ali da to primjenjujemo svakodnevno.

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print