Danas izbori u Islamskoj zajednici, biraju se predstavnici džematskih odbora

0
276
Basdzamija

U više od 1.000 džemata danas će se birati članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštini medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike. Biračka mjesta su otvorena u svim džematima u 09.00 a bit će zatvorena u 19.00.

Izbori unutar Islamske zajednice su važan ustavni institut i jedna važna aktivnost, jer se tako konstituišu organi Islamske zajednice – istakao je za radio BIR Mensur Karadža, šef Odjela za pravne i kadrovske poslove Rijaseta i predsjednik glavne izborne komisije Rijaseta IZ-e.

U petak, 7. decembra na izborima na nivou džemata, džematlije biraju:

  1. a) članove džematskog odbora,
  2. b) zastupnike džemata u skupštinu medžlisa koja će izabrati izvršni odbor medžlisa i
  3. c) delegate džemata za izborno tijelo koje bira sabornike Islamske zajednice.

Skupština medžlisa bira izvršni odbor, a ovi izbori će se održati u subotu 22. decembra. Delegati džemata u tijelu za izbor sabornika u Sabor Islamske zajednice imat će izbore u nedjelju 23. decembra.

Na učešće u izborima u Islamskoj zajednici pozvao je i reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Glavna izborna komisija je izvršila imenovanje okružnih izbornih komisija te utvrdila uputstvo za provođenje izbora.

Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života. Izbori u Islamskoj zajednici vrše se tajnim glasanjem između više kandidata.

Radi realizacije ovoga prava džemati i medžlisi prije održavanja izbora sačinjavaju biračke spiskove na bazi evidencija o članstvu, na način da se može sa sigurnošću utvrditi, prema godinama članstva, ko ima aktivno i pasivno pravo na izborima u Islamskoj zajednici.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović je u posljednjoj hutbi istakao da je to prilika da i na ovaj način pokažemo svoju predanost Zajednici.

“Birat ćemo one najuzoritije među nama da nas predstavljaju u tijelima Islamske zajednice. Birat ćemo one koji su pokazali da brinu našu zajedničku brigu, one koji razumiju Zajednicu i njene probleme, one koji su vjerni islamskoj tradiciji Bošnjaka i čija lojalnost našoj vjeri, Zajednici i Domovini nije upitna”, naveo je Kavazović.

Dodao je da je i našoj Zajednici potrebno podmlađivanje, te da su “izbori u našim džematima prilika da mladim ljudima damo šansu da se osjete dijelom Zajednice, te da od starijih uče odgovornost nošenja našeg zajedničkog emaneta”.

Također, pozvao je i na veće uključivanje žena u rad IZBiH, odnosno “da prepoznamo potencijal koji se nalazi u pripadnicama naše Zajednice”. Jer, “velika zasluga za očuvanje islama na ovima prostorima pripada našim majkama i nenama”.

U pojedinim dijelovima Islamske zajednice van BiH izbori su već održani. Naime, temeljem utvrđenog hodograma izbornog procesa unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj, u nedjelju 25.11. održana je Izborna skupština za izbor članova Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine.

Pasivno biračko pravo (mogućnost da se bude biran) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina koji je član Islamske zajednice najmanje tri godine prije izbora i koji izvršava svoje obaveze u džematu.