Danas će biti saopćeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir

0
99

U Oslu će danas biti saopćeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, koju je prošle godine osvojio kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Agencija Frans pres prenijela je da je prijavljeno 318 kandidata i da se, kao i posljednjih nekoliko decenija, ne zna ko je na spisku kandidata. Imena se drže u strogoj tajnosti.

AFP je dodao da kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svjetlu krize sa Sjevernom Korejom.

“Nobelov komitet će učiniti veliki zaokret ako se odluči da nagradi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila”, ocijenio je norveški historičar Asle Sven.

Prema njegovim riječima, nagradu bi mogli da podijele bivši američki državni sekretar Džon Keri, šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini za doprinos u postizanju iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog u julu 2015. godine.

Kruže priče da su na spisku kandidata papa Franjo, saudijski bloger u zatvoru Raef Badaui, ruski list Novaja Gazeta i turski Džumhurijet.

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podijelili Švicarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsjednik Francuskog društva za arbitražu među narodima.

                                                                                                                                                           /izvor:bhrt.ba/

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko dva miliona KM). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.