Dan žalosti u TK: 24 godine od zločina na Kapiji

0
46
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH obilježiće danas u Tuzli 24. godišnjicu zločina na Kapiji, koji se desio 25. maja 1995. godine. VRS je tog dana sa Ozrena ispalila granatu na tuzlanski korzo, sastajalište mladih, poznato kao “Kapija”.

Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a preko 150 ranila. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine.

Na taj način će mladi obilježiti zločin koji se desio nad civilima 25. maja 1995.godine.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH će ovim obilježavanjem pokazati da postoje mlade osobe kojima je stalo do suočavanja sa prošlošću i da trebaju koračati ka budućnosti bez fašizma, nacionalizma i sličnih svjetonazora.

Inicijativi mladih za ljudska prava u BiH će se priključiti i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, te će zajedničkom akcijom položiti cvijeće i odati počast.

Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela je Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje TK.

Danas će sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.