Dan ružičastih majica obilježen i u Mješovitoj srednjoj školi Donji Vakuf

0
78

U okviru implementacije projekta „Program prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja“ Vijeće učenika Mješovite srednje škole Donji Vakuf je na simboličan način obilježilo Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“ , pod rukovodstvom profesorice Ajle Sušić i profesorice Nedžle Idrizbegović.
Vijeće učenika je napravilo simbolično ružičaste majice od papira, koje su poklonili ostalim učenicima škole i na taj način podržali današnji dan i informisali svoje kolege o značaju današnjeg dana.Također,Vijeće učenika je uredilo i školski hol i oglasnu ploču sa ružičastim majicama koje su sami izradili.

Jučer, 24. februara  u Bosni i Hercegovini se po drugi put obilježio međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day). Ove godine preko 60 škola širom BiH, u više od 25 gradova i preko 15.000 učenika i nastavnika direktno će doprinijeti promociji te aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom “Budi drug, budi cool”.


O Danu ružičastih majica

 
Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.
 
Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.
 
Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarizirale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

Dopisnik : Emina Snaga