„Dan roza trake“ u susjednom Bugojnu

0
94

Povodom 24. oktobra međunarodnog dana borbe protiv raka dojke Udruženje oboljelih i liječenih od tumora „DONNA“ Bugojno  organizira humanitarnu akciju  „Dan roza trake“ kojom se želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Humanitarna akcija održat će se u četvrtak, 24. oktobra, u vremenu od 12 do 14 sati u Sultan Ahmedovoj ulici u Bugojnu.

Broj oboljelih od raka dojke zadnjih godina ima trend rasta, te ova opaka bolest čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena u Bosni i Hercegovini. Najveći broj oboljelih žena je u dobi od 60 do 79 godina, zatim od 50 do 59 i od 65 do 69, a javlja se i u 20-im godinama.

Rak dojke je najčešći uzrok smrti žena od malignih bolesti i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u FBiH, iza moždanog udara i bolesti srca. Bez obzira na napredak dijagnostike i terapije, broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima. Veliki postotak malignih neoplazmi dojke otkriva se u uznapredovalom, tj. u III I IV stadiju bolesti.

Brojevi pokazuju da se rak dojke kod velikog broja pacijenata otkriva kasno, u zadnjim stadijima, kada tretman vrlo često nije uspješan, te je iz ovog razloga i broj umrlih od ove bolesti tako visok. Bitno je da naglasimo da je ovo karcinom koji se može na vrijeme otkriti i vrlo uspješno liječiti ako se otkrije u prvim stadijima bolesti.

Rano otkrivanje raka dojke može se postići na slijedeće načine: samopregled dojki, doktorski pregled, ultrazvučni pregled i mamografija. Najadekvatniji raspored dijagnostičkih metoda je: od 20. godine samopregled, a od 35. godine i klinički pregled dojki jednom godišnje. Prva mamografija (base line mammography) u 40. godini ili ranije kod rizičnih grupa (s porodičnom anamnezom raka dojke). Mamografiju treba ponavljati svake 2 godine, tj. svake godine od 50. godine života, a rizične grupe 5 godina prije pojave raka dojke kod srodnika.