Dan reintegracije Grbavice – Na današnji dan

Grbavica je jedno od najvećih naselja u glavnom gradu BiH. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995.), srpska vojska je okupirala i zauzela Grbavicu, te je Grbavica bila pod njihovom vlašću sve do 19. marta 1996. godine, kada je izvršena reintegracija Grbavice.
Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Ovaj datum je značajan za sve građane Sarajeva, jer im je Grbavica vraćena nakon četiri ratne godine. Povratkom na Grbavicu 19.03.1996. godine, građani su  zatekli  katastrofalno stanje, četiri godine niko s Grbavice nije vozio smeće kojim je naselje bilo pretrpano, a na Jevrejskom groblju nije bilo ni cigle na cigli, a kamoli čitave kuće. Sve je podsjećalo na Hirošimu. Voda nije mogla biti puštena jer su četnici pri odlasku namjerno “počupali” instalacije u stanovima, pa su posebne komisije obišle svaki stan pojedinačno kako bi se uvjerili u stanje instalacija.

Povratkom na Grbavicu, većina građana je plakala od sreće, bilo je zaista nezaboravno, te je i zbog toga ovaj dan vrlo važan.

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, je završen transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Isti dan reintegrirani su i dijelovi sarajevske Općine Centar, Pionirske doline, Nahoreva, Šipa, Betanije i Mrkovića, koji su bili okupirani tokom agresije 1992-1995. godine.

izvor: historija.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print