Dan mladosti – radosti u Kumrovcu, okupili se poštovaoci Josipa Broza Tita

 

U Kumrovcu je danas, povodom 130. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, priređena tradicionalna manifestacija Dan mladosti – radosti na kojoj se okupilo nekoliko hiljada ljudi, a organizatori smatraju da je reč o najvećem ovogodišnjem okupljanju vezanom za Tita na prostoru bivše države.

„Kad se ovoliki broj ljudi okupi – a dolaze sa skoro svih prostora bivše nam zajedničke države – onda se vrlo opravdano postavlja pitanje šta ih to okupi“, rekao je Jovan Vejnović, predsednik Saveza društava „Josip Broz Tito“.

On je ocenio da je razlog masovnosti skupa „sećanje, ne samo na prošlost, nego na vreme u kojem smo živeli i bogatije i sigurnije“.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istakao je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost, te da bi bilo pogrešno ne reći da je ta svečanost povezana s imenom Josipa Broza, javila je iz Kumrovca agencija Hina.

“To je još od nekad, dok smo slavili Dan mladosti, dok smo nosili štafetu. Međutim, to je iza nas – Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti”, naglasio je Habulin.

Izvor : Josip Regovic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić poručio je na skupu kako mora odgovoriti onima koji krivca za zločine na kraju Drugog svetskog rata traže na pogrešnoj strani.

“Krivci su oni koji su pokušali nacifašizmom da promene odnose u svetu. Krivci su oni koji su stvorili zločinački režim, oni koji su činili zločine četiri godine rata. To su krivci koji su nakon rata zbrisali, pobegli glavom bez obzira, ali zlato nisu zaboravili”, istakao je Mesić.

Manifestaciju Dan mladosti – radosti organizovali su Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i Opšina Kumrovec.

izvor: N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print