Dan ašure u Baš – džamiji uz prigodan program i predavanje travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića

Deseti dan muharema, prvog mjeseca u islamskom kalendaru, obilježava se kao Dan ašure koji počinje zalaskom sunca, nastupanjem akšama. Vrijednost mjeseca muharema i posebno desetog dana mjeseca muharema – Dana ašure je velika.

 

 

Tim povodom, centralna svečanost za područje Medžlisa IZ Donji Vakuf uslijedit će u petak 23. oktobra u Baš – džamiji nakon jacije namaza. Uz učešće hora Elči Ibrahim – pašine medrese Travnik, ovom prilikom predavanje će održati travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović.

 

Prenosi se da je Muhammed a.s. mjesec muharem nazvao „Sehrullahi el Muharem – Allahov mjesec muharem“, te da je najbolji post poslije ramazana post u muharemu i Danu ašure.

 

To je mjesec pobjede vjernika, jačanja imana (vjerovanja) i zahvale Allahu dž.š. Poštovanje prema ovom mjesecu se iskazuje postom, jer kako je rekao Muhamed s.a.w.s. – “Post u Danu ašure je uzrokom praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini”.

 

U mnogim predajama koje su zabilježene u hadiskim zbirkama, prenosi se da je Allahov poslanik a.s. još u Mekki postio ovaj dan, a nakon što se preselio u Medinu, primijetio je da Jevreji poste ovaj dan, pa je rekao: “Šta je ovo?”. Rekli su: “Ovo je odabran dan, dan u kojem je Allah dž.š. spasio Izraelce od njihovih neprijatelja pa je zbog toga taj dan Musa a.s. provodio u postu” a Božiji poslanik a.s. reče:” Ja imam veće pravo i bliži sam Musa a.s. od vas”. Pa je postio i naređivao da se posti ovaj dan i rekao da se posti jedan dan prije i jedan dan poslije.

 

Istog dana Allah dž. š. je kroz historiju čovječanstva spasio mnoge poslanike i njihove sljedbenike: Ademovo a.s. pokajanje je uslišano, Nuhova a.s. lađa spašena od potopa, Junus a.s. je izašao iz ribinog stomaka, Ibrahim a.s. spašen od vatre, Idris a.s. se živ uzdigao u nebo, Jakub a.s. je našao svog sina Jusufa a.s., i ponovo je progledao, Jusuf a.s. je izašao iz bunara, Ejub a.s. je ozdravio, Musa a.s. je prošao kroz Crveno more a Faraon se utopio, Isa a.s. se rodio, pobjegao od Jevreja da ga ne ubiju i živ se uzdigao na nebo, Sulejman a.s. preuzeo vladavinu nad Izraelaca i stradanje Huseina i Poslanikove porodice na Kerbeli.

 

S akšam-namazom, kada nastupa deseti dan muharema, u tekiji se priprema iftar za postače, klanjaju se zajednički dobrovoljni namazi, obavlja zikr i učenje, a potom se ašura dijeli džematu, posjetiocima, komšiluku.

 

Ašura predstavlja jelo koje je poslanik Nuh a.s jeo poslije potopa, napravljeno od namirnica koje je sakupio na lađi.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print