Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Na današnji dan 1992. godine poginuli su narodni heroj Safet Hadžić, dobitnik “Zlatnog ljiljana”, i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Godišnjica njihove pogibije se obilježava svake godine na pomenuti datum ispred spomen-obilježja kod zgrade Općine Novi Grad te na mjestu pogibije, ispred glavne kapije tvornice “Pretis” u Vogošći.

“Kiša i snijeg padali su tog jutra kada smo krenuli na Pretis da uzmemo neophodno naoružanje za odbranu grada. Znali smo da nas čeka težak zadatak. Kad su nas vidjeli, počeli su rafali. Stajao sam uz Safeta kada je pogođen i posljednje riječi su mu bile ‘gotovi smo’. I ja sam zatim ranjen…

Tog dana na desetine litara krvi su prolivene, bilo je zarobljenih, ranjenih… Safet je bio veoma hrabar borac”, prisjeća se Nusret Prljača”, ispričao je njegov saobrac Nusret Prljača.

U 10.00 sati bit će položeno cvijeće na Centralnom – spomen obilježju kod zgrade Općine Novi Grad i obraćanje zvanica, a u 11.00 sati planirano je polaganje cvijeća na mjestu pogibije kod glavne kapije preduzeća “Pretis” u Vogošći.

Cvijeće će biti položeno i na teretnoj kapiji preduzeća “Pretis” ( prema protokolu Udruženja
boraca “Patriotska liga”, Vogošća i Udruženje veterana Odreda policije “Bosna” FBiH) u 12.00 sati.

Izložba u Galeriji Općine Novi Grad “Safet Hadžić – Heroj oslobodilačkog rata” bit će otvorena u 14 sati.

U 18.00 sati zakazana je akademija povodom obilježavanja 32. godišnjice pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Safeta Hadžića u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print