Da li ste čuli za kolač neobičnog imena – ‘priko špahera’? Stari specijalitet lako se sprema

Da li ste čuli za kolač neobičnog imena ‘priko šahera’? Šteta je ako niste, jer riječ je o slastici koja se jednostavno priprema, a jednako je, poput gore spomenutih slavnih kolača puna primamljivih aroma. Ispravimo tu nepravdu!

Evo vam recept za “priko špahera”, a ako vas kopka čemu ta slastica duguje naziv, evo vam i objašnjenje: nakon što su kolačići pečeni, dok su još meki, savijaju se u polukružni oblik za što su se nekoć domaćice služile cjevastim drškama koje su bile sastavni dio starih špahera (šporeta).

Vi se možete poslužiti drvenom drškom nekog kuhinjskog pomagala.

U izvornom receptu mjere su se određivale prema težini jaja pa se tako šećera uzimalo “koliko teži šest jaja”, no da vas poštedimo računanja preračunali smo ih.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 360 g šećera
  • 300 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun
  • aroma gorkog badema
  • isjeckani bademi za posipanje

Pomiješajte sve sastojke pa smjesu uz pomoć male kašike slažite u hrpice na nauljeni lim za pečenje ostavljajući dovoljno mjesta između kolačića jer će se za vrijeme pečenja raširiti.

Svaki kolačić pospite nasjeckanim bademima pa pecite dvadesetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.

Dok su još topli i mekani, kolačiće savijte preko prikladnog pomagala u polukružni oblik, piše Slobodna Dalmacija.

slobodnadalmacija/press

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print